Pilates 20. asırın başlarında Joseph Pilates tarafından bir egzersiz sistemi olarak bulundu. Asıl adı kontrolojidir. Pilates sistemine ismini veren Joseph Pilates, 1880’de Düsseldorf’ta doğmuştur. Astım ve romatizma rahatsızlıkları olan ve çelimsiz bir çocuk olan Pilates, gençken kayak ve jimnastikle ilgilenerek bedenini geliştirdi. 1912’de İngiltere’de cambazlık, boksörlük ve dedektiflere kendini koruma dersleri veren bir öğretmen olarak çalışan Pilates, Birinci Dünya Savaşı zamanında düşman ilan edilerek Lancaster alanında kampa alındı.
Kampta hastalara bakan ve burada kendi tekniğini ilerleten Pilates, askerlere yöntemini öğretti. 1918 senesinde pek çok kişinin ölümüne neden olan grip istilasından Pilates’in kampındakiler zarar almayınca, uyguladığı yöntem ön plana çıktı. Savaş bittikten sonra Almanya’da metodunu geliştirmeye devam eden ve bunu Alman polislerine öğreten Pilates, 1926’da ABD’ye gitti ve profesyonel dansçı ve jimnastikçilerin yaşadıkları sakatlıkları geçirmek hedefiyle kendisine bir stüdyo açtı.
Pilatesin popülerliği her geçen gün artmaya devam ediyor. Yüz senelik bir geçmişi olan pilatesin yararlarına değinecek olursak; genel olarak bedenin gücünü artırır, vücut geliştirme amacına destek verir, balansı ve koordinasyonu sağlar, duruş bozukluğuna mühim derecede etki eder, esnekliği artırır, sırt ve bel ağrılarına iyi gelir, ve aklın beden ile bir olmasını sağlar.
Pilates denince akla ilk gelen kelime ne olmalıdır?
Bu sorunun yanıtı, kesinlikle kontrol olmalıdır. Pilatesin bulucusu olan Joseph Pilates bu egzersiz sisteminin adını ilk olarak “kontroloji” olarak tarif etmiştir. Zira, pilates egzersizlerinde kontrol ve konsantrasyon olmadan yapılan pilates hareketleri hedefini şaşar. Joseph Pilates “Dikkat olmadan 20 tekrar yapmaktansa 5 tekrarı mükemmel bir şekilde yapmak daha iyidir.” şeklinde bu fikrini ifade etmiştir.
Pilates gerçekten kilo verdirir mi?
Pilates kilo vermeyi hedefleyen bir sistem değildir. Lakin kardiyo ve sağlıklı beslenmeyle desteklendiğinde zayıflama konusunda da yardımcı olacaktır. Kas kütlesini arttıracağı için, kilo kaybı kastan değil de yağdan olacak ve bu sebeple daha ince ve daha sağlıklı bir bedene sahip olabileceksiniz.
Pilates Boy Uzatır mı?
Hayır, belirli bir yaştan sonra kemik uzunluğu değişmemekte. Pilates boy uzatmaz. Ama, omurgaya odaklanan bir egzersiz olduğundan ve duruş bozukluklarına olan pozitif etkisinden dolayı omurga olması gereken uzunluğa gelir ve kişi eskisine göre daha uzun görünür.
Kimler Pilates yapabilir?
Herkes pilates yapabilir. Sağlıklı olan ve sağlıklı kalmak isteyen, bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz ve benzeri gibi çeşitli rahatsızlıklara sahip olan, hamile olan; her yaşa, her seviyeye ve her sağlık koşuluna uygun şekilde düzenlenen derslerimize katılarak pilates ile kaslarınızı kuvvetlendirebilir, omurga sağlığına ve yaşam niteliği yüksek bir yaşlılığa yatırım yapabilirsiniz.
Fizik tedavi ve manuel terapi gerektiren rahatsızlıklarda Pilates yapılır mı?
Evet, bel fıtığı – boyun fıtığı – skolyoz – sakroiliak eklem hastalıklarında özel olarak pilates yapılır. Gereken fizik tedavi uygulandıktan sonra doktorunuzun da onayıyla egzersizlere başlayabilirsiniz. Pilates bu rahatsızlıkları geçirmeye yardımcı olan bir rehabilitasyon sistemidir. Rahatsızlığınızın biçimine göre sizin için bir ders programı hazırlanır.